Σε Σχέση με τα «Νιτρικά»
Επειδή υπάρχουν πολλές αναφορές στον όρο «ΝΙΤΡΙΚΑ» θα θέλαμε για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού να αναφέρουμε ότι στη σουρωτή η περιεκτικότητα σε νιτρικά είναι εξαιρετικά χαμηλή < 0,4 mg/L.
Για πάνω από έναν αιώνα η σουρωτή ξεδιψάει και ανακουφίζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα.
Από την πηγή όπoυ ανάβλυζε άφθoνo νερό από τη γη, σχηματιζόταν μία μικρή λίμνη πoυ υπερχείλιζε και μέσα από μία γραφική ρεματιά σε ένα μαγευτικό τoπίo, κατέληγε στo μικρό πoταμό Ανθεμoύντα (Ανθεμoύς = Λoυλoυδoστόλιστoς). Από αυτή την ίδια τοποθεσία, αναβλύζει και σήμερα.
Ο πλούτος της ελληνικής γης προσθέτει τις δικές του σταγόνες στη φυσική συνταγή. Η κυκλοφορία του νερού σε μεγάλο υπόγειο βάθος, και το πέρασμά του από πετρώματα ιδιαίτερης σύστασης χαρίζει στη σουρωτή την ιδιαίτερη μεταλλική της σύσταση και την ξεχωριστή της γεύση. Το αποτέλεσμα: ένας μοναδικής ποιότητας και γεύσης φυσικός πόρος με την ίδια ακριβώς σύσταση στοιχείων από το 1916 έως σήμερα.
Κάθε νερό έχει διαφορετική σύσταση και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες υδρογεωλογικές συνθήκες και το υδρογεωλογικό μοντέλο του υδροφορέα της κάθε περιοχής.
Η μοναδικότητα του υπόγειου υδρογεωλογικού προφίλ με την ιδιαίτερη στρωματογραφία και σύσταση των πετρωμάτων από τα οποία διέρχεται ο υπόγειος υδάτινος πόρος ΣΟΥΡΩΤΗ, και ο μεγάλος χρόνος κυκλοφορίας του, δημιουργεί ένα νερό μοναδικής σύστασης με πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία, μεταλλικές ενώσεις και ιχνοστοιχεία, αποτέλεσμα πολύπλοκων υδρογεωλογικών και γεωχημικών μηχανισμών. Το ταξίδι του φυσικού υδάτινου πόρου ΣΟΥΡΩΤΗ ξεκινά με το νερό της βροχής που κατεισδύει αργά σε μεγάλο βάθος και τροφοδοτεί συνεχώς τον υπόγειο υδροφορέα.
Στο μακρύ υπόγειο ταξίδι του, προστατευμένο από επιφανειακές εξωτερικές επιδράσεις και περιβαλλοντικούς ρύπους, φιλτράρεται και καθαρίζεται φυσικά και από την κυκλοφορία μέσα από τα ανθρακικά πετρώματα (ασβεστόλιθοι και δολομίτες) εμπλουτίζεται με ασβέστιο (Ca), μαγνήσιο (Mg), διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ) και όξινα ανθρακικά (HCO3).
Με την επαφή με γεωθερμικά ρευστά σε πολύ μεγάλο βάθος εμπλουτίζεται με πυριτικά (SiO2) και λίθιο (Li). Αναβλύζει από την καρδιά της γης μέσα από γεωλογικά ρήγματα στην πηγή υδροληψίας ΣΟΥΡΩΤΗ και εμφιαλώνεται απευθείας.
Η προέλευση, οι ιδιαίτερες υδρογεωλογικές συνθήκες του υδροφορέα, το υδρογεωλογικό μοντέλο κυκλοφορίας μέχρι το σημείο υδροληψίας και η ιδιαιτερότητα της χημικής σύστασης του νερού, έχουν αναλυθεί και μελετηθεί με λεπτομέρεια με σειρά υδρογεωλογικών – γεωφυσικών μελετών.
Η πηγή υδροληψίας και τα υπόγεια αποθέματα ελέγχονται και παρακολουθούνται συνεχώς και συστηματικά, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε να διασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση του φυσικού πόρου, η σταθερότητα και η αειφορία.
«Όλοι εμείς στη ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε. υποστηρίζουμε ότι ένας υδάτινος φυσικός πόρος είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, ανανεώσιμο και άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον και με τη ζωή».
Η ορθολογική διαχείριση του φυσικού πόρου, η αειφορία και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον με το βλέμμα στο μέλλον, αποτελούν βασικές δεσμεύσεις της ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.
Για δεκαετίες και με συνεχή συνεργασία με ομάδα ειδικών επιστημόνων, διαχειριζόμαστε το φυσικό πόρο «ΣΟΥΡΩΤΗ» με βέλτιστες πρακτικές, με τον πιο ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της αειφορίας.
Ανταποκρινόμαστε για συνεργασία με ομάδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης και υποστηρίζουμε προγράμματα και εργασίες για την προαγωγή της ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, της αειφορίας και του σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον.
Από το 1991 δεχόμαστε επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών στις εγκαταστάσεις μας, στους οποίους γίνεται εκπαίδευση – ενημέρωση στα θέματα: Περιβάλλον-Φυσικοί Πόροι-Νερό και προβολή των δράσεων της ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε. σχετικά με την αειφορική διαχείριση του φυσικού πόρου.
Από το 1991 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2000 εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στο Εργοστάσιο ΣΟΥΡΩΤΗ με τη δωρεάν συμμετοχή περίπου 120.000 μαθητών και περίπου 8000 εκπαιδευτικών.
Η σουρωτή έχει φυσική περιεκτικότητα διοξειδίου του άνθρακα στην πηγή υδροληψίας, σε ιδιαίτερα σημαντική ποσότητα, περίπου 1200 mg/L και είναι ένα από τα κριτήρια αναγνώρισης ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό.
Για να ενισχυθεί το γευστικό αποτέλεσμα και η αίσθηση ανθράκωσης, κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης προστίθεται επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα. Το προστιθέμενο διοξείδιο του άνθρακα είναι φυσικής προέλευσης και προέρχεται από περιοχή με υπόγεια φυσικά στρώματα διοξειδίου του άνθρακα.
Επειδή υπάρχουν πολλές αναφορές στον όρο «ΝΙΤΡΙΚΑ» θα θέλαμε για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού να αναφέρουμε ότι στη σουρωτή η περιεκτικότητα σε νιτρικά είναι εξαιρετικά χαμηλή < 0,4 mg/L.